Wie jarig is trakteert!

Hoera, je kind is jarig en dat moet natuurlijk worden gevierd! Onderdeel van dat feest is...

Hoera, je kind is jarig en dat moet natuurlijk worden gevierd! Onderdeel van dat feest is trakteren. Voor je kind is dat leuk en spannend om te doen, maar jou kan het de nodige hoofdbrekens opleveren. Waar doe je goed aan?

Een peuter krijgt gemiddeld 15 tot 20 traktaties per jaar op het kinderdagverblijf of de peuterspeelgroep. Op het basisonderwijs en de bso gaat het gemiddeld om 30 traktaties per jaar, dat wil zeggen dat je kind minimaal één traktatie per week krijgt. Het is goed om je te realiseren dat een traktatie altijd een extraatje is en dus niet groot hoeft te zijn. Grote porties zijn vooral voor peuters en kleuters een hele maaltijd. Kleine porties lekkers die niet te veel calorieën bevatten, zijn altijd goed. Denk hierbij aan een rozijnendoosje, een handje naturel popcorn, een soepstengel, (versierd) vers fruit zoals een appel of mandarijn, (versierde) groente zoals worteltjes, komkommer of paprika, peperkoek, een mini-eierkoek of een minirolletje of zakje met kleine (suikervrije) snoepjes of dropjes zijn altijd goed.

Een traktatie hoeft ook niet altijd eetbaar te zijn. Het is net zo leuk om een klein cadeautje te geven, zoals een stuiterbal, een pen, een potlood, een gum, een sticker, een ballon of bellenblaas. Belangrijk is vooral dat je jezelf niet gek laat maken. Het hoeft niet mooier, groter, aparter, meer of indrukwekkender dan de traktatie van andere kinderen. Het gaat bij trakteren om het gebaar en het feestelijke gevoel dat daarbij hoort. Voel je niet schuldig als je met iets dat in jouw ogen simpel is, komt, maar geniet samen met je kind van het moment. Bij iedere traktatie krijgen kinderen iets extra’s om te eten of mee te spelen en dat is sowieso altijd leuk.

Bij PIT waarderen we het, als je je kind gezonde traktaties meegeeft. We weten dat de meeste kinderen - net als volwassenen - houden van zoetigheid en/of vet. Dat mag wel, maar als het wekelijks gebeurt, is het niet gezond. Op http://www.gezondtrakteren.nl/ kun je inspiratie opdoen voor leuke, lekkere, gezonde traktaties voor kinderen van 1 tot 13 jaar.

Vierdaagse

Als we het dan toch over traktaties hebben, ontkomen we niet aan wat wel het snoepmoment van het jaar lijkt te zijn: de afsluiting van de (avond)vierdaagse. Natuurlijk is dat altijd een groot festijn, maar de traditie dat kinderen wat snoep krijgen als beloning voor wat ze hebben gepresteerd neemt soms extreme vormen aan. Ook hier geldt: er zijn verschillende mogelijkheden om aandacht te besteden aan de wandelprestaties en de week bijzonder af te sluiten. Dit kan met snoep, maar ook met bloemen, een vrolijk flesje water, een fleurige appel of versierde groente kun je prima een feestje vieren.

 

wie jarig is trakteert wie jarig is trakteert