PIT macht mit op De Dag van de Duitse Taal

Aansluitend bij de nationale Dag van de Duitse taal verzorgden Develsteinleerlingen gastlessen...

Aansluitend bij de nationale Dag van de Duitse taal verzorgden Develsteinleerlingen gastlessen Duits bij diverse kindcentra van PIT kinderopvang & onderwijs in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht. De Dag van de Duitse taal is een initiatief van de actiegroep Duits die de (handels)taal op de kaart wil zetten bij scholieren. Als officiële Goethe-school stond deze dag op het DevelsteinCollege geheel in het teken van de Duitse taal.
 
”Dit is voor het eerst dat ik Duitse les heb. Ik vind het heel erg leuk om een nieuwe taal te leren die ik dan met mijn moeder kan oefenen. Duits praten is best lastig,” aldus Senna Baan, leerling van groep 7 van christelijk kindcentrum De Bron, een van de 19 kindcentra van PIT kinderopvang & onderwijs. Daar gaven Esmeralda Diephout en Renée den Hartog les. Ze vertelden iets over Duitsland en Duitse merken en leerden de kinderen zich voor te stellen in het Duits. Tot slot was er bingo om te oefenen met de Duitse getallen tot en met 20. Leerkracht Suze Bezemer van groep 7: ”Op De Bron staat natuurlijk Engels op het programma, maar Duits niet. De kinderen zijn heel erg enthousiast en ik vind het een prima initiatief om hen zo kennis te laten maken met het Duits.”

Het versterkt talenonderwijs op het DevelsteinCollege, waarbij leerlingen kunnen kiezen om het talenprogramma Cambridge Certificate, Delf Junior of Goethe Deutsch te volgen voor een extra (inter)nationaal erkend certificaat, is bijzonder populair onder leerlingen. ”Zij volgen dit programma naast de reguliere lessen en halen daarmee een waardevol diploma voor hun toekomstige studie of beroep,” weet docente Annette Verhoeven. In navolging van De Dag van de Franse Taal organiseerde de sectie Duits dit jaar voor het eerst diverse activiteiten tijdens de Dag van de Duitse taal. Naast de gastlessen bij het PIT-basisonderwijs stonden de lessen op het DevelsteinCollege zelf in het teken van de Duitse cultuur, werd er in de pauzes Duitse muziek gedraaid en werd er getrakteerd op een typisch Duitse lekkernij, waren docenten in Duitse klederdracht gekleed en deden leerlingen mee aan de landelijke quiz Mach Mit van de actiegroep Duitse taal. 

Over De Dag van de Duitse Taal
De Actiegroep Duits maakt zich sterk voor de Duitse taal in Nederland. Met gebundelde kracht werken vijf partners samen om het bewustzijn voor het belang van de Duitse taal voor Nederland te vergroten: de Duitse Ambassade in Den Haag, het Duitsland Instituut Amsterdam, de Duits-Nederlandse Handelskamer, het Goethe-Institut Niederlande en EP-Nuffic. Jaarlijks organiseren zij De Dag van de Duitse Taal voor middelbare scholieren met dit jaar als thema ‘Mach Mit!’. 

De Bron-Dag van de Duitse taal(1) De Bron-Dag van de Duitse taal(1)
De Bron-Dag van de Duitse taal De Bron-Dag van de Duitse taal
De Bron-Dag van de Duitse taal(2) De Bron-Dag van de Duitse taal(2)
De Bron-Dag van de Duitse taal(3) De Bron-Dag van de Duitse taal(3)