Het gemiddelde

Direct vanaf het moment dat je baby geboren wordt, doet ‘het gemiddelde’ zijn intrede in jullie...

Direct vanaf het moment dat je baby geboren wordt, doet ‘het gemiddelde’ zijn intrede in jullie bestaan. Zijn of haar lengte, gewicht en hoofdomtrek belanden in een grafiek, met een gemiddelde groeicurve als resultaat. Ziet dat er goed uit, dan is iedereen tevreden, terwijl er zorgwekkend wordt gekeken als de score niet ‘tussen de lijntjes’ uitkomt. Zo klein als je kind nog is, stappen jullie ongemerkt in de wereld van de gemiddelde mens en daarmee dus ook van de mensen die daarvan afwijken.

De wereld is dol op ‘het gemiddelde’. Het maakt complexe zaken overzichtelijk en geeft houvast. Maar het betekent ook dat je je steeds afvraagt: hoe doe ik het of hoe doet mijn kind het ten opzichte van die ander. Toch is juist het kijken naar de verschillen en het zien dat iedereen uniek is van enorme waarde. Verschillen hoeven niet weggewerkt te worden, maar mogen er zijn. We kunnen ze juist zien als kansen. Kinderen behandelen op basis van gemiddelden en afwijkingen daarop, doet geen recht aan de individuele persoon van een kind. 

Door echt ieder kind te zien ontdek je al snel dat het gemiddelde kind helemaal niet bestaat. Kijk samen met je kind waar hij of zij staat en bepaal met elkaar wat een volgende stap in zijn of haar ontwikkelingsproces kan zijn. Door gebruik te maken van elkaars sterke kanten kan ieder kind zichzelf zijn en ervaren dat hij of zij op een eigen, unieke wijze kan groeien en bloeien!

meetlint-1120x551 meetlint-1120x551