Wat kun je doen als je kindermishandeling vermoedt?

Alweer ruzie bij de buren. Zouden de kinderen op hun kop krijgen? De ramen en...

Alweer ruzie bij de buren… Zouden de kinderen op hun kop krijgen? De ramen en deuren zijn dicht, maar je hoort dat er hard wordt geschreeuwd en gescholden. En je hoort je buurmeisje huilen. Er klinkt een hoop lawaai, een hard dichtslaande deur en dan stilte…

Natuurlijk kun je denken; ‘dat is niet mijn zaak, ik bemoei me er niet mee’. Sociale controle kan worden gezien als bemoeizucht, maar het biedt ook de mogelijkheid om een ander te helpen. Denk maar eens aan die keer dat je de huissleutels in je voordeur liet zitten en de buurman je hier op wees of die keer dat je de auto niet op slot had gedaan en je buurmeisje je kwam waarschuwen. 

Ben je vaak getuige van ruziënde buren en maak je je zorgen om je buurkinderen, dan is het echt niet zo dat je meteen een melding van kindermishandeling moet doen bij Veilig Thuis. Je kunt een praatje met je buren maken en je zorgen uitspreken. De kinderen kunnen onder hun thuissituatie lijden, maar ze kunnen het zelf niet oplossen. Soms hebben ouders niet in de gaten wat hun gedrag doet met hun kind(eren) en vaak is er over te praten. In de meeste gevallen willen ouders graag hulp bij het zorgen voor een veilige thuisomgeving voor hun kind(eren). Praten met de betrokkenen heeft dan ook de voorkeur, hoe moeilijk dit soms ook lijkt.

Heb je signalen van kindermishandeling (zie https://www.pit-ko.nl/nw-26447-7-3659080/nieuws/kindermishandeling_een_schreeuw_om_opvoedhulp.html), maak je je grote zorgen en is praten met de ouder(s) echt geen optie, neem dan contact op met Veilig Thuis voor advies. Je kunt hier ook een (anonieme) melding doen. Als er sprake is van een gevaarlijke situatie, bel dan direct de politie. 

 

De stappen die je kunt zetten als je een vermoeden van kindermishandeling hebt zijn dus:

• Praat met de betrokkenen

• Zorg dat je er bent voor het kind

• Bel Veilig Thuis voor advies of een melding op 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar)

• Bij gevaar: bel direct de politie op 112

Een veilig thuis gun je ieder kind, want alleen dan kan hij of zij zich ontwikkelen tot een evenwichtige volwassene. 

 

Meer lezen?

https://www.rtlnieuws.nl/gezin/vermoeden-van-kindermishandeling-zie-bellen-naar-hulpdienst-niet-als-beschuldiging 

http://mens-en-samenleving.infonu.nl/ouder-en-gezin/51999-kindermishandeling-vermoeden-kan-melden-dan-anoniem.html 

https://www.politie.nl/themas/kindermishandeling.html www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kindermishandeling/vraag-en-antwoord/doen-bij-vermoedens-van-kindermishandeling 

www.vooreenveiligthuis.nl 

https://www.youtube.com/watch?v=qZWuc9jRd-M

Uitgestoken hand Uitgestoken hand