Jouw spannende eerste stappen op het kindcentrum

Als je kind voor het eerst naar het kinderdagverblijf, de peuterspeelgroep of de basisschool...

Als je kind voor het eerst naar het kinderdagverblijf, de peuterspeelgroep of de basisschool gaat, is dat niet alleen spannend voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Zorgen ze wel goed voor je kind? Maakt je kind wel vriendjes? Vind je kind het wel leuk en hoe is de pedagogisch medewerker, juf of meester? 

Naast alle nieuwe indrukken en eventuele zorgen - overigens gaat het meestal snel    goed - kom je ook in contact met andere ouders. Alle ouders lijken elkaar al te kennen en als je zelf nog niemand kent, kan dit best lastig zijn. Als het goed is, breng je heel wat jaren door in en op het kindcentrum inclusief het plein, dus hoe pak je dit aan?

• Neem de eerste weken de tijd voor je kind en kijk gewoon hoe het loopt. Je kind is het belangrijkste, voor hem of haar is het ook spannend en nieuw. 

• De eerste dagen dat je baby naar het kinderdagverblijf gaat, blijf je zelf ook nog even op de groep. Uiteraard mag je altijd bellen om te vragen hoe het gaat.

• Kom zowel voor de kinderopvang als het onderwijs op tijd brengen en weer halen en heb aandacht voor je kind. Je zult merken dat er vanzelf een praatje ontstaat met die andere ouder die net op hetzelfde moment als jij binnenkomt of ook staat te wachten op het plein.

• Op het kindcentrum kom je in aanraking met veel verschillende mensen die allemaal anders zijn. Blijf jezelf en accepteer de verschillen. 

• Wil je contact met andere ouders, laat je mobiel dan even achterwege en begroet hen. Een gesprekje ontstaat zo gemakkelijker. 

• Wil je kind afspreken met een vriendje, dan is dit weer een spannende stap. Laat de afspraakjes niet te lang duren en wissel telefoonnummers uit, zodat je elkaar als ouders kunt bereiken. Belangrijk is dat de kinderen zelf met elkaar willen spelen en niet dat het van jou of van die andere ouder moet. Het is fijn als je kind een speelkameraadje heeft waar hij of zij af en toe kan spelen en andersom, zodat jullie als ouders ook op elkaar kunnen terugvallen als dat een keer nodig is. 

• Schrijf je in als er vrijwilligers nodig zijn voor een activiteit en ga kijken als het kindcentrum iets organiseert. Je kind vindt dit fantastisch en je legt als vanzelf en op een leuke manier contact met andere ouders. 

Geniet ervan als je kind blij kruipend of huppelend naar jou komt en je meteen in de armen valt. Kleintjes worden snel groot! En geniet ook van de leuke contacten en mogelijk zelfs vriendschappen die het kindcentrum jou biedt.

Eerst stap en dan door Eerst stap en dan door