Wie past er op mijn (klein)kind?

Met de komst van je kind worden je (schoon)ouders grootouders. Worden ze daarmee vanzelf...

Met de komst van je kind worden je (schoon)ouders grootouders. Worden ze daarmee automatisch ook de oppassers van je kind op de dagen waarop je werkt? Met het oog op de recente discussie zetten we een aantal afwegingen op een rij.

• Willen en kunnen je (schoon)ouders oppassen? De oma en opa van nu zijn vaak zelf nog aan het werk en hebben een druk sociaal leven. Het is niet vanzelfsprekend dat zij de opvang van je kind zijn zoals het ook niet vanzelfsprekend is dat jij wilt dat ze op vaste dagen op je kind passen.

• Wat zijn je eigen ideeën over opvoeding? Passen die bij de manier waarop je zelf bent opgevoed? Willen je (schoon)ouders jouw lijn van opvoeden volgen en krijg je van hen in de dagelijkse gang van zaken de ruimte om je kind op te voeden zoals jij dat wilt? 

• Ouders en schoonouders die een dag oppassen en vaak ook nog een dag op de opvang: voor een jong kind betekent dat veel wisselingen terwijl voor zijn of haar ontwikkeling regelmaat en structuur belangrijk zijn. Wat past het beste bij je kind? 

• (Schoon)ouders sturen geen factuur voor hun oppaswerk, maar emotioneel is wat zij doen niet gratis. 

• Welke rol zie je voor je (schoon)ouders? Wil je dat ze mede-opvoeders worden of de oma en opa zijn die verwennen, leuke dingen doen en klaarstaan voor als het nodig is?

• Denk ook alvast na over een oplossing als oma of opa ziek wordt en ook over hoe de situatie wordt als er meerdere kleinkinderen komen.

Voor zowel grootouders als ouders geldt: niks moet en niks is vanzelfsprekend. Denk goed na over wat bij je past, wat je wilt en praat daar tijdig met elkaar over. Het is belangrijk om vanuit beide kanten te durven en kunnen zeggen wat je wensen en verwachtingen zijn, wat je niet wilt in je manier van opvoeden en wat je moeilijk vindt. Realiseer je daarbij dat de verantwoordelijkheid van het opvoeden ligt bij de ouders, niet bij oma en opa. Ga en blijf met elkaar in gesprek. Met als resultaat dat wat er ook wordt gekozen, beide partijen er blij mee zijn. 

 

Meer weten? 

https://www.lindanieuws.nl/nieuws/meepraten/ook-wil-59-is-weigeroma-ik-voel-me-er-niet-schuldig-over-als-ik-nee-zeg/

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/oppas-omas-kampen-met-stress/

wie past op wie past op