Buitenspelen, ook of juist als het koud is

Oogartsen sloegen onlangs alarm: steeds meer kinderen worden steeds ernstiger bijziend...

Oogartsen sloegen onlangs alarm: steeds meer kinderen worden steeds ernstiger bijziend doordat ze te weinig buitenspelen en te veel te dichtbij kijken op schermen of in boeken. Hierdoor dreigen de komende decennia vele tienduizenden Nederlanders blind te worden. Maar buiten is het nu koud en nat, hoe krijg je je kind (en jezelf) toch zover om lekker naar buiten te gaan?

Spelen is een levensbehoefte van kinderen en buitenspelen is altijd goed, ongeacht de tijd van het jaar. Buitenspelen betekent een andere wereld ontdekken en bewegen. Het bevordert de motorische en sociale ontwikkeling - die op hun beurt belangrijk zijn voor de cognitieve ontwikkeling - en is goed voor de spieropbouw en de conditie. Ook leert je kind beter ruimte, diepte, afstand en snelheid inschatten. Bovendien daagt buitenspelen uit tot grenzen verleggen en dat heeft een positief effect op het zelfvertrouwen van je kind. Daarnaast heeft buitenspelen in de winter nog extra voordelen:

• Het verkleint de kans op verkoudheid en griep. Binnen wordt de lucht de hele dag gecirculeerd en virussen en bacteriën worden zo voortdurend verspreid en keer op keer ingeademd. Het is daarom juist goed om regelmatig een frisse neus te halen. Is je kind veel buiten, dan heeft hij of zij bovendien een sterker immuunsysteem

• Het levert andere uitdagingen op; je kind moet andere dingen bedenken om te spelen en een beroep doen op zijn of haar fantasie en creativiteit

• Je kind haalt vitamine D uit zonlicht, onmisbaar voor onder andere sterke botten en een goed humeur

• Het bevordert een diepe slaap

Eigenlijk bestaat er voor je kind geen slecht weer, alleen maar slechte kleding. Met een regenpak en kaplaarzen of een warme jas, wanten en een muts zorg je ervoor dat je kind ook naar buiten kan als het regent, sneeuwt of gewoon heel koud is. Ook fijn: speelt je kind dicht bij huis, dan kan hij of zij na afloop direct onder een lekkere warme douche. 

 

Met medewerking van Wesley Maaskant, vakleerkracht bewegingsonderwijs en projectleider beweegplan bij PIT kinderopvang & onderwijs.

 

 

buitenspelen in de kou buitenspelen in de kou