Vrolijk afscheid nemen van je kleuter

Je kleuter kan het af en toe best moeilijk vinden om ’s ochtends afscheid van jou te nemen...

Je kleuter kan het af en toe best moeilijk vinden om ’s ochtends afscheid van jou te nemen. We geven je graag wat tips die daarbij kunnen helpen.

- Een ontspannen start
Zorg voor een rustig ochtendritueel, waarin jij ook zelf ontspannen blijft en jullie op tijd de deur uitgaan. Hierdoor heb je straks ook echt tijd om afscheid te nemen.

- Zorg voor een vast ritueel
Een ritueel geeft je kind een veilig gevoel. Bespreek dit ritueel van tevoren zodat je kind weet wat hem of haar te wachten staat. Probeer alles zo veel mogelijk in dezelfde volgorde te doen. Zo hangen jullie op het kindcentrum eerst de jas en dan de tas aan de kapstok en als je kind op zijn of haar stoel zit knuffelen jullie, zeg je iets liefs en druk je bijvoorbeeld even op zijn of haar neus of geef je een aai over zijn of haar haar.

- Maak het bespreekbaar en erken zo het gevoel van je kind
Elk kind toont op zijn of haar eigen manier emoties en huilen mag! Bespreek met je kind wat jullie kunnen doen als jullie het kindcentrum binnenkomen. Jas ophangen, boekje pakken, kijken wat de andere kinderen doen als zij binnenkomen… Ga niet tegen het gevoel van je kind in anders kan hij of zij zich niet erkend en onbegrepen voelen. Zeg gewoon wat je ziet. ‘Ik zie dat je verdrietig bent’ of ‘Ik zie dat je het moeilijk hebt’. Dat jij dat snapt, maakt je kind meestal rustiger.

- Praat met de pedagogisch medewerker of leerkracht
Betrek de pedagogisch medewerker of leerkracht erbij. Doe dit als er tijd voor is, samen met je kind en maak met z’n drieën een plannetje.

- Zeg zelf vrolijk gedag
Wat je denkt, straal je onbewust uit. Geef je kind een positieve stemming mee en neem een verwachtingsvolle, nieuwsgierige houding aan. Zeg bijvoorbeeld dat je zo benieuwd wat je kind allemaal gaat meemaken vandaag!

- Experimenteer
Soms kan het helpen om iets te veranderen aan de routine zoals afscheid nemen buiten de groep of afspreken dat je meteen naar het raam loopt om te zwaaien. Samen met je kind vind je vast iets dat bij jullie past.

Vrolijke kleuter Vrolijke kleuter