Overleg uurtarief 2019 kinderdagverblijf

Kwaliteit en toegankelijkheid

Met ingang van 1 januari 2019 schrijft de Wet IKK voor dat de beroepskracht-kindratio (bkr) voor kinderen tot 1 jaar wordt aangescherpt. Dit betekent dat er met ingang van die datum een bkr van 3 baby’s per 1 pedagogisch medewerker geldt. Deze aanscherping is ingegeven door de politieke wil om de kwaliteit van de kinderopvang voor baby’s te verbeteren.

Uit onderzoek dat in opdracht van het ministerie werd uitgevoerd is gebleken dat deze maatregel nadere investeringen vraagt. Uit berekeningen kwam naar voren dat de kosten hierdoor met 4,7 procent zouden stijgen. Bij dit onderzoek werd alleen niet naar de praktijkomstandigheden op locatieniveau gekeken.

De ouderorganisatie BOinK en de beide verenigingen van kinderopvangaanbieders BMK - waar PIT kinderopvang & onderwijs lid van is - en BK maken zich grote zorgen over de in hun ogen te algemene benadering van de kostenstijging door de politiek. Daarom vroegen de drie organisaties een onafhankelijk onderzoeker de zaak te bestuderen. Sharon Gesthuizen, voorzitter BMK: “We hebben gevraagd: kijk nu eens naar wat de nieuwe regels werkelijk kosten als je de praktijksituatie meeneemt. Het praktijkonderzoek is gebaseerd op exact dezelfde gegevens als het eerdere onderzoek. Uit de resultaten blijkt dat de stijging hoger is dan het ministerie eerder dacht.”

De stijging ligt eerder rond de 7 procent waarbij vooral kleine opvanglocaties worden getroffen. Reden voor BOinK, BK en BMK om de politiek op te roepen ervoor te zorgen dat de kinderopvang toegankelijk blijft, met name voor de lage en middeninkomens. De politiek wil investeren in kwaliteit en toegankelijkheid van kinderopvang; daarvoor zijn ook al middelen beschikbaar gesteld door de regering. De drie organisaties vragen de politiek nu om recht te doen aan de uitkomst van het onderzoek. “Alleen door de wettelijke maximum-uurprijs waarover ouders kinderopvangtoeslag krijgen met de benodigde 7 procent te verhogen, voorkom je dat kinderopvangorganisaties gedwongen zijn meer dan de maximum-uurprijs te vragen met als gevolg dat ouders met lage en middeninkomens afhaken. Anders bereikt het kabinet precies het omgekeerde van wat het wil: dan is er betere kwaliteit maar kunnen veel kinderen er vanwege de kosten niet naartoe,” aldus Gjalt Jellesma van BOinK. De drie organisaties hebben hierover met de staatssecretaris Van Ark gesproken. De politiek is nu aan zet.

PIT kinderopvang & onderwijs volgt de ontwikkelingen op de voet en zal ouders tijdig informeren.

geld2 geld2