Zelfstandig worden gaat in stapjes

In je opvoeding probeer je je kind zoveel mogelijk zelfstandig te maken. Dat gaat samen met...

In je opvoeding probeer je je kind niet alleen bepaald gedrag en bepaalde handelingen aan- en soms af- te leren, maar ook zoveel mogelijk zelfstandig te maken. De zelfstandigheid van je kind gaat samen met het loslaten van hem of haar door jou en dat is soms lastig. Het vraagt erom dat je erop moet vertrouwen dat je kind het kan en dat jij er zelf even niet bij bent om te helpen of te begeleiden. Wat zijn nu zaken die je jonge kind op een bepaalde leeftijd alleen zou kunnen laten doen? We geven een overzicht.

 

* 2-3 jaar

Je kind kan zichzelf aan- en uitkleden en zelf een jas aantrekken, maar heeft nog wel hulp nodig bij knopen, ritsen, veters en strakke kleding. Ook kan je kind een tijdje alleen spelen in de tuin en zelf het speelgoed opruimen.

* vanaf 3 jaar

Je kind kan overdag zindelijk zijn en zelf naar het toilet of potje gaan zonder dat een volwassene dat vraagt. Tijdens het spelen kan nog wel af en toe een ongelukje gebeuren met het ophouden van een plas.

* 3-4 jaar

Je kind kan zichzelf wassen en beter tandenpoetsen (nog wel even napoetsen) en volledig zelfstandig zichzelf aan- en uitkleden. Ook kan hij of zij een taakje of opdrachtje van begin tot einde volbrengen en leert taal te gebruiken om behoeften en gevoelens uit te drukken.

* 4-6 jaar

Je kind kan zijn of haar eigen spel organiseren en zonder te wachten op jouw aanmoediging of aanwijzingen voor langere periode een activiteit uitvoeren. Ook kan hij of zij probleemloos het grootste gedeelte van de dag zonder jou doorbrengen en zich goed voelen in grote groep met kinderen.

 

Op de fiets

Een vaak gehoorde vraag is: “Wanneer kan mijn kind zelf op de fiets op pad?” Dit is natuurlijk per kind verschillend en het hangt af van de route en de omgeving waar je woont, maar gemiddeld tussen de 8 en 9 jaar. Lees ons eerdere blog (https://www.pit-ko.nl/nw-26447-7-3625468/nieuws/lekker_en_veilig_fietsen_met_je_kind.html?page=11) hierover.

 

Eigen tempo 

Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo en kan het één sneller alleen doen dan het ander. Maak je dus vooral geen zorgen als het bij jouw kind anders verloopt. Jij kent jouw kind het beste. Heb je het idee dat er iets niet goed gaat, praat er dan over met een pedagogisch medewerker en/of leerkracht van je kind of je huisarts.

 

Wil je meer weten? Kijk dan hier (http://www.kijkopontwikkeling.nl/mijlpalen/mijlpalen-ontwikkeling-zelfstandigheid/ )

 

 

 

zelfstandigheid zelfstandigheid