Vloggers: waar hebben we het over?

Televisie is uit, elke dag kijken honderdduizenden kinderen en jongeren liever naar populaire...

Televisie is uit, elke dag kijken honderdduizenden kinderen en jongeren liever naar populaire vloggers op YouTube. Vooral bij 8- tot 15-jarigen zijn vlogs (een afkorting van videoweblog, een blog in videovorm) enorm populair. Ze ontwikkelen in deze fase hun identiteit, worden steeds zelfstandiger, maken zich los van hun ouders, trekken meer naar vrienden toe en vormen hun zelfgecreëerde beeld. Vloggers kunnen in die fase veel invloed op hen hebben.

 

Herkenbaar

Ook jonge kinderen zitten tegenwoordig vaak op YouTube. Ze zijn minder geïnteresseerd in vloggers en kijken vooral naar afleveringen van hun favoriete tekenfilms of kinderseries. Ook zijn ‘unboxing video’s’ waarin speelgoed wordt uitgepakt bij hen erg populair.      

Er is een verschil tussen YouTubers en vloggers. YouTubers maken video’s over verschillende onderwerpen op YouTube en vloggers filmen hun dagelijks leven en maken daar een samenvatting van. Vloggers zijn herkenbaar voor hun kijkers: ze maken dezelfde dingen mee. Aan de andere kant zijn de vloggers vaak knap of stoer en vooral bezig met interessante activiteiten.

 

De kenmerken van een vlog

- Persoonlijke verhalen worden met regelmaat geüpload

- Iedere aflevering beslaat vaak één afgebakende periode (meestal één dag)

- De hoofdpersoon is meestal ook de filmer van het verhaal

- De hoofdpersoon heeft met uniek taalgebruik, geluiden of handgebaren een speciale ‘mini-subcultuur’ ontwikkeld en zo een unieke band opgebouwd met de kijkers

- Veelal dagelijkse gebeurtenissen worden uitvergroot tot spectaculaire events

- Het vloggen gaat ook door wanneer de hoofdpersoon een slechte dag heeft, op vakantie is, of wanneer die dag niks unieks is gebeurd om te filmen

- Persoonlijke gevoelens en verslagen van gebeurtenissen worden door de hoofdpersoon uitvoerig en een op een in de camera gedeeld

- Vaak zijn er vaste personages, zoals een soapserie die ook kent. Het enige verschil is dat deze personages echte mensen en de kijker zich hierdoor goed kan identificeren met de verhalen in de video’s.

 

Voorbeelden

Onder jongens zijn gamevideo’s over onder andere Minecraft, Fortnite, Ark: Survival Evolved erg populair, maar ook ‘try not to laugh’ en andere challenge video’s. Meiden zijn vooral geïnteresseerd in vlogs over make-up, mode tutorials en DIY creatieve tutorials. Een aantal bekende vloggers op een rij:

- Monica Geuze: vlogt haar dagelijkse leven (446.000 abonnees)

- Enzo Knol: vlogt zijn dagelijkse leven (1,8 miljoen abonnees)

- Enzo Knol 2: game video’s (379.000 abonnees)

- DagelijksHaaDee: game video’s en challenges (1,1 miljoen abonnees)

- Nikkie tutorials: beautyvlogger (10,1 miljoen abonnees)

- Dylan Haegens: comedy (1,3 miljoen abonnees)

- Stuktv: comedy (1,7 miljoen abonnees)

 

In onze volgende blog geven we je tips hoe je als ouder met vlogs om kunt gaan.

 

 

vlogs 1 vlogs 1