Spelend en bewegend leren

Spelen en bewegen zijn belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van je kind. Door te...

Spelen en bewegen zijn belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van je kind. Door te spelen en te bewegen ontwikkelt hij of zij allerlei nieuwe en verbetert bestaande vaardigheden.

 

Ontdekken

De ontwikkeling die je kind doormaakt van het tweede tot het zevende levensjaar heeft een grote invloed op het sociaal en cognitief functioneren als hij of zij volwassen is. Je kind wil de wereld om zich heen ontdekken en eraan deelnemen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om materialen zoals zand, klei of modder, maar ook om het ontdekken van de supermarkt of de fietsenmaker. Door interactie met anderen leert je kind steeds meer dat ieder mens anders is, hoe hij of zij zelf is en ook hoe hij of zij staat ten opzichte van anderen. Bewegen heeft zo een positief effect op zijn of haar zelfbeeld, zelfvertrouwen en sociaal gedrag.

 

Beter en leuker

Door te spelen en te bewegen ontwikkelt je kind zich op sociaal, emotioneel, motorisch en cognitief gebied. Denk hierbij aan het verwerken van emoties, het ontwikkelen van doorzettingsvermogen en het ervaren van trots als iets lukt, maar ook aan het ontwikkelen van de oog-handcoördinatie door iets steeds te doen en het gebruiken van taal in sociale situaties. Voldoende bewegen zorgt tevens voor een goede ontwikkeling van de hersenen. Door te bewegen tijdens het leren in het onderwijs, wordt leren niet alleen leuker, het gaat ook beter. De verklaring hiervoor is dat als je beweegt, er veranderingen plaatsvinden in de hersenen die zorgen voor een betere opname van de leerstof en voor een betere concentratie waardoor de stof ook beter wordt onthouden. Meer bewegen leidt dus tot betere leerprestaties. Laat je kind dus lekker touwtjespringen terwijl jullie het alfabet of de tafels oefenen.

 

Meer weten?

https://www.poraad.nl/files/themas/sport_bewegen_en_een_gezonde_leefstijl/artikel_bewegingsonderwijs_wie_beweegt_leert_beter.pdf
https://deleukstekinderen.nl/bewegend-leren-2/
https://www.trouw.nl/home/-kinderen-leren-vooral-wanneer-ze-echt-spelen-~a90899fa/
 

 

spelend leren spelend leren