Leren lezen

Hoera, je kind is net begonnen in groep 3 en leert lezen! Elke dag als je kind thuiskomt...

Hoera, je kind is net begonnen in groep 3 en leert lezen! Elke dag als je kind thuiskomt, is er alweer een nieuwe letter geleerd. Daarmee gaat er een hele nieuwe wereld voor je kind open. Langzaamaan komt het in de groep vol te hangen met letters.

Op de kinderopvang en in de kleutergroepen, maar ook bij jullie thuis zijn er al veel voorbereidingen getroffen om het leren lezen te kunnen laten slagen. Van voorlezen en rijmen tot verdelen en van woordjes in stukken hakken en weer plakken tot alle andere activiteiten die met taalvorming te maken hebben. Erg leuk om te doen, maar ook heel nuttig.

 

Klanken en letters

Leren lezen werkt met een methode. Voorbeelden zijn Veilig leren lezen en Lijn 3. Het kindcentrum van je kind heeft een bewuste keuze gemaakt uit het aanbod dat er aan leesmethoden op de markt is. Op de website van je kindcentrum is per vakgebied meer informatie te vinden over de methode die wordt gebruikt.

Niet alle leesmethoden pakken het leerproces op dezelfde manier aan. Wat ze wel gemeen hebben, is dat je kind in enkele maanden tijd alle letters en fonemen leert en daarmee in staat is om korte woorden en zinnetjes te lezen. Een foneem is een verzameling klanken zoals OE, UI, AU en AA. Dat zijn geen officiële letters uit het alfabet, maar je kind leert ze ook.

 

Gezellig (voor)lezen

Zoals bij elk ontwikkelgebied gaat het leren lezen bij het ene kind vlotter dan bij het andere. Dit is heel natuurlijk, ieder kind ontwikkelt zich in zijn of haar eigen tempo. Blijf je kind gezellig voorlezen en herhaal samen de letters die hij of zij al geleerd heeft. Dit kan spelenderwijs, want overal om jullie heen zie je letters en is er taal.

Sommige kinderen leren zichzelf lezen. Het is fijn als je er dan voor kunt zorgen dat er voor je kind voldoende leesmateriaal op verschillende niveaus voor het grijpen ligt. Dat kan heel gemakkelijk door samen naar de bibliotheek te gaan. Daar is voor ieder wat wils op leesgebied te vinden. Voor kinderen is het lidmaatschap van de bibliotheek gratis.

Ook later in de andere groepen, als je kind ouder wordt, blijft voorlezen van belang om de woordenschat te onderhouden en te vergroten. Los daarvan: het is en blijft gewoon leuk om samen met je kind een verhaal te beleven!
 

Meer weten?

Voorlezen is leuk? (https://www.pit-ko.nl/nw-26447-7-3609706/nieuws/voorlezen_is_leuk.html?page=16)

De bibliotheek (https://www.bibliotheek.nl/)

Voorlezen ook digitaal (https://www.pit-ko.nl/nw-26447-7-3683979/nieuws/voorlezen_ook_digitaal.html?page=2)

 

 

 

veilig leren lezen veilig leren lezen