Praten met je kind

Thuis met een kopje thee, wachtend op je kind dat uit het kindcentrum komt. Of in de auto, op..

Thuis met een kopje thee, wachtend op je kind dat uit het kindcentrum komt. Of in de auto, op de fiets of lopend, onderweg van het kindcentrum naar huis. Je wilt van alles weten, hoe was het vandaag, wat heb je gedaan, vond je het leuk, met wie heb je gespeeld, wat heb je geleerd?

Veel kinderen geven op die vragen alleen het antwoord “Het was oké, het was leuk of weet ik niet meer”. Ze hebben helemaal geen zin om alles in detail te vertellen, ze willen gewoon even tot rust komen. Geef je kind die tijd, vaak heeft hij of zij later, voor het naar bed gaan bijvoorbeeld, wel zin om meer te vertellen. Het is dan ook de afsluiting van de dag en welk kind probeert er nu geen tijd te rekken om nog niet te hoeven gaan slapen? Is je kind een kleuter? Houd er dan rekening mee dat veel vierjarigen nog helemaal niet in staat zijn om antwoord te geven op dit soort abstracte vragen.

Wil je echt weten hoe de dag was, dan moet je als ouder wel een beetje je best doen. Probeer open vragen te stellen die jouw kind uitdagen om antwoorden te geven. Met de volgende vragen lok je mogelijk een uitgebreider antwoord uit:

- Wat was vandaag het leukste wat je gedaan hebt?

- Waar moest je vandaag heel erg om lachen?

- Als jij een dag juf of meester zou mogen zijn, wat zou jij dan doen?

- Welk raar/bijzonder woord heb je vandaag gehoord?

- Wie heb je vandaag geholpen?

- Vertel één ding dat je vandaag hebt geleerd

- Met wie speel je heel graag?

- Wat eten de andere kinderen in de groep?

Wil je kind niet praten en merk je dat er iets aan de hand is, dan werkt dwingen tot een gesprek averechts. Je kunt beter een manier zoeken om je kind te helpen om toch met je in gesprek te gaan. Zo’n gesprek kun je dan laten plaatsvinden tijdens een activiteit die jullie beiden prettig vinden, een potje voetbal, een fietstochtje of samen tekenen. Daarbij ben je beiden ontspannen en start een gesprek soms gewoon vanzelf.

De sleutel naar een goed gesprek is echt tijd vrijmaken, een open houding aannemen en goed luisteren naar de mening en gevoelens van je kind. Want wie de tijd neemt, ziet meer.

Meer weten?

http://www.opvoedadvies.nl/communicatie.htm

https://www.ouders.nl/artikelen/communiceren-met-kinderen-van-4-tot-12

 

 

 

Praten Praten