Je kind en het wereldnieuws

Je leest de krant of kijkt tv en er komt schokkend nieuws voorbij waar je kind ook...

Het overkomt iedereen weleens: je leest de krant of kijkt tv en er komt schokkend nieuws voorbij waar je kind ook wat van meekrijgt. Soms merk je dat je kind er zelfs geïnteresseerd in is. Wanneer is je kind toe aan het kijken en volgen van wereldnieuws?

Niemand wil dat een kind angstig wordt door het wereldnieuws. Zeker de programma’s en kranten die bedoeld zijn voor volwassenen kunnen maken dat een kind schrikt omdat het nieuws behoorlijk rauw en heftig kan zijn. Mocht er zo’n situatie ontstaan, bespreek dit dan altijd met je kind en stel hem of haar gerust.

Natuurlijk zijn er ook nieuwsmedia die meer geschikt zijn voor kinderen vanaf een bepaalde leeftijd waarnaar je in eerste instantie samen kunt kijken. Het Jeugdjournaal is bedoeld voor kinderen vanaf 9 jaar. In die leeftijdscategorie kunnen kinderen dingen die gebeuren wat beter relativeren. Ze gaan na het zien van nieuwsberichten weer gemakkelijk over tot de orde van de dag en realiseren zich dat niet alles wat op het nieuws komt ook direct bij henzelf of in Nederland gaat gebeuren. De makers van het Jeugdjournaal doseren het nieuws en zenden het op een kindvriendelijke manier uit. Ook in de kinderkrant Kidsweek wordt het nieuws op deze manier gebracht voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar.

Het nieuws voor volwassenen is eigenlijk niet geschikt voor kinderen die nog geen 10 jaar zijn. Kinderen die ouder zijn en meekijken hebben daarbij begeleiding nodig. Soms kunnen de beelden angsten en andere emoties oproepen. Het is altijd goed om het daar met je kind over te hebben. Je kunt een selectie maken van wat je kind mag meekijken en zelf het overige nieuws op een ander moment bekijken. Om te voorkomen dat je kind slecht gaat slapen door wat er in het nieuws was (en omdat het ook gezellig en leuk is) kun je de dag afsluiten met een grappig filmpje of een leuk boek.
 

 

 

Wereldnieuws Wereldnieuws