Grenzen stellen

Bij het opgroeien hoort het verkennen van grenzen. Grenzen van jezelf en van de ander...

Bij het opgroeien hoort het verkennen van grenzen. Grenzen van jezelf en van de ander. Het stellen van grenzen hoort bij opvoeden. Je creëert zo veiligheid voor je kind. Ook ontwikkelt je kind door het omgaan met grenzen zelfcontrole. Dat is een belangrijke vaardigheid in onze maatschappij.

Grenzen stellen is geen straffen

Het stellen van grenzen is iets anders dan straffen. Bij grenzen stellen gaat het om je kind helpen en begeleiden. Je helpt hem of haar met het bieden een veilige omgeving, bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden en bij het leren rekening te houden met anderen. Helaas, het stellen van grenzen is lang niet altijd leuk en makkelijk. Het kan samengaan met veel boosheid of ruzie. De manier waarop je grenzen stelt is belangrijk. Je kind ontwikkelt zich het beste als je grenzen stelt op een rustige, invoelende manier.

Grenzen stellen op een positieve manier
Zorg dat je tijdens het stellen van een grens positief contact houdt met je kind. Laat je kind voelen dat je aan zijn of haar kant staat en hem of haar helpt.

Inleven
Bekijk de situatie vanuit de kant van je kind. Leef je in in je kind en toon begrip voor wat je kind zou kunnen voelen terwijl je de grens aangeeft. Je kind is eerder geneigd grenzen na te leven, als hij of zij het gevoel heeft begrepen te worden.

Hoogstnodige regels
Stel alleen de hoogstnodige regels. Te veel grenzen kosten vaak veel energie om ze na te leven (zowel voor je kind als voor jou). Te veel grenzen kunnen ook ten koste gaan van de band met je kind. Bedenk wat jij echt belangrijk vindt en stel daarvoor grenzen.

Keuze
Geef je kind controle binnen jouw kader. Geef hem of haar ruimte, bijvoorbeeld door keuzes te geven, maar wel binnen jouw regels.

Positief contact
Probeer niet te straffen of te dreigen. Dit werkt vaak averechts, omdat je dan tegenover elkaar komt te staan en het positieve contact verliest.

Benoemen
Bij grensoverschrijdend gedrag werkt het vaak het beste om te benoemen wat je ziet gebeuren, vertel de grens en zeg wat voor gedrag je wel wilt zien van je kind. Doe dit in plaats van uitgebreid te vertellen dat hij of zij zich slecht heeft gedragen en te vragen waarom je kind dit gedrag liet zien. Kies in plaats van ‘time-out’ voor ‘time-in’: neem de tijd bij het opvoeden en blijf in contact.

Voordelen van grenzen stellen

- Regels zijn niet belastend, maar ontlastend

- Je voorkomt steeds dezelfde discussie

- Het scheelt daardoor veel tijd

- Het bevordert de sfeer

- Het biedt veiligheid

- Het geeft houvast

- Het stimuleert het zelfvertrouwen van je kind

- Het brengt je kind respect bij

- Je kind leert rekening te houden met anderen.

 

 

 

Grens Grens