Een gezonde mond

Een goede mondgezondheid en dus een goede mondverzorging zijn belangrijk, voor jou...

Een goede mondgezondheid en dus een goede mondverzorging zijn belangrijk, voor jou en voor je kind. Dus poetsen jullie tweemaal daags met een fluoridetandpasta. Maar dan nog liggen gaatjes op de loer.

Eten en drinken

Naast poetsen spelen eten en drinken een belangrijke rol bij de mondverzorging. Het is een fabeltje dat je in melktanden geen gaatjes kunt krijgen of dat je bijvoorbeeld alleen van suiker gaatjes krijgt. Van al het eten en drinken, ook van gezonde dingen, kun je gaatjes in je tanden en kiezen krijgen.

Suikervrije ranja of frisdrank is dus ook niet beter voor je tanden. Het zijn niet alleen de toegevoegde suikers die schadelijk kunnen zijn, ook natuurlijke suikers en zuren richten schade aan.

Wat belangrijk is, is het aantal eet- en drinkmomenten dat je kind op een dag heeft. Dat mogen er 5 tot maximaal 7 zijn om verantwoord met je tanden en kiezen om te gaan. Daarbij zitten de hoofdmaaltijden, dus ontbijt, lunch en avondeten, maar ook alle slokjes drinken en kleine snoepjes. Je kunt bijvoorbeeld dan dus beter een paar dingen tegelijk eten dan dat je die verspreid over de dag neemt. En water drinken kan natuurlijk de hele dag door.

Spenen en duimen

Wat ook effect heeft op de mondgezondheid van je kind, zijn spenen en duimen. Je kind heeft van nature een zuigbehoefte. Daarin voorzien speentjes of duimen heel goed. Helaas gaat die natuurlijke behoefte vaak over in een aangeleerde gewoonte. Dan hebben speentjes of duimen niet meer een functie, maar zijn ze een ingesleten patroon. Te lang duimen of spenen kan grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het gebit en alle spieren in en rondom de mond van je kind. Dat is dan weer van invloed op de tandstand en op de spraakontwikkeling.

Tot 2 jaar kunnen spenen en duimen niet zoveel kwaad, maar tussen het tweede en vierde levensjaar is het beter om echt af te gaan leren. In deze blog (https://www.pit-ko.nl/nw-26447-7-3701186/nieuws/dag_speen.html?page=0) lees je hoe je dat kunt aanpakken. Blijkt het toch heel moeilijk, dan kan je tandarts, maar vooral ook de logopediste je hier goed bij helpen. Daarbij is spenen vaak makkelijker af te leren dan duimen. Een speen kun je afpakken, een duim blijft (letterlijk) altijd voorhanden.

Wil je meer weten over het gebit van jou en van je kind? Klik dan hier. (http://www.allesoverhetgebit.nl)

 

Met dank aan dr. Martine van Gemert-Schriks, tandarts pedodontoloog van BizKiTZ

 

 

 

Een gezonde mond Een gezonde mond