Joepie, mijn kind wordt vies!

Kinderen leren de wereld om zich heen kennen door te onderzoeken en te ervaren. Spelen...

Kinderen leren de wereld om zich heen kennen door te onderzoeken en te ervaren. Spelen met zand, water, klei, verf, modder, takken, gras en blaadjes is het allerleukst en ook het meest leerzame dat er bestaat. Vies worden is onlosmakelijk verbonden met deze manier van doen en dat maakt het voor je kind nog leuker.

Grenzen verleggen

Voor jou als ouder kan het lastig zijn dat allemaal maar te laten gebeuren. Je kind volledig vrijlaten in zijn of haar spel is een kunst. Wat helpt, is dat het je kind veel goeds oplevert. Hij of zij leert zelf de eigen grenzen te verkennen en te verleggen en wordt niet geremd om eens een risico te nemen. Natuurlijk blijf je wel waakzaam dat je kind geen te grote risico’s aangaat, maar verder kun je je kind de ruimte geven. Door zo te spelen wordt de creatieve ontwikkeling van je kind gestimuleerd en komt je kind meer in contact met de natuur. Dit geeft unieke mogelijkheden voor fantasiespel en avontuurlijk spel met vriendjes.

Goed voor immuunsysteem
Uit studies is gebleken dat kinderen die op een boerderij wonen minder vaak allergisch zijn dan kinderen die elders wonen. Het vermoeden is dat zij meer worden blootgesteld aan (andere soorten) bacteriën dan stadskinderen. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat we bacteriën in onze omgeving nodig hebben om ons immuunsysteem te trainen. Buitenspelen en vies worden helpen hierbij. Handen wassen met zeep voordat je kind gaat eten blijft vanzelfsprekend van belang, maar verder kan je kind lekker losgaan. Geef je kind oude kleding aan en ontspan…

Klodderen

Ook in de kinderopvang en het basisonderwijs wordt het steeds gebruikelijker om bewust activiteiten te plannen waarbij kinderen vies en/of nat kunnen worden. Dat is geen doel op zich, vies en nat worden gaan samen met het optimaal tot ontwikkeling laten komen van de kinderen. Als het weer is om in de zandbak te spelen, zal dat zeker gebeuren. En dat is het zo goed als altijd, want slecht weer bestaat niet, wel slechte kleding. De meeste kinderen genieten ervan om met water te klodderen en lekker met verf aan de slag te gaan. Ook de klei staat geen dag ongebruikt in de kasten. Heerlijk toch?

 

Meer weten? Kijk voor leuke ideeën op:
- spelen en bewegen (https://www.speelbeweging.nl/)
- vieze activiteiten binnen en buiten (https://kiind.nl/vieze-activiteiten-binnen-buiten/ )

 

Bron foto: IVN (https://www.ivn.nl/)

 

Lekker vies worden Lekker vies worden