Thuis ‘werken’ aan executieve functies

In onze vorige blog (https://www.pit-ko.nl/nw-26447-7-3758122/nieuws/wat_zijn_executieve_functies_en_wat_moet_je_ermee.html?page=0) hebben we uitgelegd wat executieve functies zijn en wat leerkrachten doen om deze bij je kind te ontwikkelen. Als ouders kun je er thuis ook spelenderwijs mee aan de slag.

Er zijn heel wat spelletjes die uitdaging bieden voor je kind met als doel die vaardigheden te oefenen waarmee hij of zij moeite heeft. Je kind leert door het spelen van spellen omgaan met het maken van fouten en flexibel zijn. Ook moet je kind een plan bedenken en onthouden en reflecteren op zijn of haar eigen handelen. Bovendien worden bij spelletjes zijn of haar emotieregulatie en respons-inhibitie getraind: heb je de spelregels gelezen, hoe ga je om met verlies, kun je rustig overleggen, lukt het je om op je beurt te wachten?

Inspiratie

Welke spellen hiervoor geschikt zijn? We geven wat voorbeelden ter inspiratie.

- Logische denkspellen voor 1 speler (bijvoorbeeld smartgames, legpuzzels, doolhof)

- Strategische denkspellen (bijvoorbeeld vier-op-een-rij, Carcassonne, de Kolonisten van Catan, Zeeslag, Risk, Mastermind)

- Coöperatieve spellen (earth games (https://www.earthgames.nl/))

- Reactiespellen (bijvoorbeeld Set!, Halli Galli, Panic lab of Triovision, Crocs’socks, Speed Cups, de Bom en spellen met tijdwaarneming)

Vooral leuk om te doen en ondertussen traint je kind de regelfuncties in zijn of haar brein. Veel spelplezier!

Meer weten? Kijk op www.speeljevaardig.nl (http://www.speeljevaardig.nl).

 

Met dank aan Lisette van Diggelen, leerkracht, specialist begaafdheid en coach executieve functies.

 

 

 

Executieve functies - spel Executieve functies - spel