Over leugentjes om bestwil, jokken en liegen

We doen het allemaal, een leugentje om bestwil of iets mooier maken dan het werkelijk is...

We doen het allemaal, een leugentje om bestwil of iets mooier maken dan het werkelijk is. Als je kind zich ontwikkelt, hoort dit gedrag er ook bij. Maar wanneer is liegen normaal en wanneer moet je je zorgen gaan maken?

Jonge kinderen verdraaien de waarheid niet bewust. Dat kunnen zij nog niet, omdat zij niet objectief naar de waarheid kunnen kijken. We spreken bij jonge kinderen dan ook liever van jokken. Als zij jokken, wil dat vaak iets anders zeggen. Misschien gebeurde het omgooien van de beker niet expres. En mogelijk heeft je kind geen zin in het gedoe wanneer hij of zij zegt geen vieze luier te hebben, terwijl jouw neus je het tegenovergestelde vertelt. Peuters en kleuters kennen alleen hun eigen waarheid. Tot ongeveer hun zevende jaar hebben kinderen moeite met het onderscheiden van waarheid en fantasie (zie onze vorige blog (https://www.pit-ko.nl/nw-26447-7-3759637/nieuws/de_fantastische_kracht_van_de_verbeelding.html)).

Waardering

Kinderen kunnen ook liegen omdat ze hun ouders niet willen teleurstellen of geen straf willen krijgen. Zo kan je kind beweren geen huiswerk te hebben, om niet te willen laten blijken dat hij of zij een opdracht erg moeilijk vindt. Zorg er als ouder voor dat je uitvindt wat er achter het jokken of liegen zit. Als je je kind veelvuldig gaat straffen, blijft hij of zij dit liever doen. Je waardering uitspreken voor het eerlijk vertellen dat er iets is fout gegaan, biedt je kind meer vertrouwen.

Vanaf negen jaar deelt je kind niet alles meer met jou. Dat hoort bij het volwassen worden. Je kind krijgt meer verantwoordelijkheden en zal ook wel eens proberen om daar onderuit te komen. Liegt je kind constant, dan is er misschien wat aan de hand. Ook hier geldt dat het belangrijk is om erachter te komen waarom je kind liegt. Wellicht ligt er stress of angst aan ten grondslag. Leg in elk geval je kind uit wat de schade kan zijn van frequent liegen en geef zelf het goede voorbeeld.

Reden

Liegen vraagt om wat meer alertheid van jou dan jokken. Bij liegen is er werkelijk opzet in het spel. Toch hoeft een keer liegen er niet meteen op te duiden dat er iets goed mis is en dat je kind zich ontwikkelt tot een leugenaar. Door te kijken naar de reden voor het liegen van je kind en ook naar je eigen gedrag als ouder wat betreft straf geven en de waarheid spreken is het liegen meestal in korte tijd over.

Jokken en liegen Jokken en liegen