Baby’s: van liggen naar rollen

De overgang van het alleen maar liggen op de buik of rug naar het zelfstandig omrollen....

De overgang van het alleen maar liggen op de buik of rug naar het zelfstandig omrollen, is een grote mijlpaal in de ontwikkeling van je baby. Elk kind is uniek en gaat op zijn eigen tijd rollen. Vanuit het omrollen kan je kind zich op zijn buik draaien. Dit is een eerste stap richting het kruipen.

 

Hoe kun je jouw baby een handje helpen om zich het rollen eigen te maken?

Bijvoorbeeld door hem of haar vanaf de eerste week na de geboorte al regelmatig op een kleed of in een box te leggen. Hier heeft je kind de ruimte om zelf te bewegen en om zijn spieren te ontwikkelen. Het is daarbij belangrijk dat je jouw kind niet alleen op zijn rug legt, maar ook op zijn/haar buik. Zodra het op zijn buik ligt, traint het de nek-, de arm- en rugspieren. Deze spieren spelen een grote rol bij het rollen, kruipen en zitten, maar later ook bij het staan en lopen. Blijf er wel bij als je je kind op de buik legt.
 

Om je baby alvast het gevoel te geven dat hij/zij kan rollen, kun je dit zelf al voorzichtig met hem/haar proberen. Wil je bijvoorbeeld je kind van de rug- naar de buikligging brengen, til hem dan niet op, maar rol hem zachtjes om. Ook kun je jouw baby in een zachte doek wikkelen en vervolgens aan één punt trekken waardoor je kind er zachtjes uitrolt. Oefen dit altijd op een zachte ondergrond, bijvoorbeeld op een speelkleed. Door samen deze bewegingen te maken, went je baby alvast aan het gevoel van omrollen.

Daag je baby uit zelf om te rollen

Heb je het gevoel dat je baby er klaar voor is, daag hem/haar dan uit om zelf te gaan rollen. Leg een speeltje net buiten het bereik en je kind zal hiernaar proberen te grijpen en zichzelf omrollen. Probeer het aantal speeltjes beperkt te houden, in elk geval niet meer dan vijf. Zo houdt je kind het overzicht en kan het grijpen naar datgene wat zijn aandacht trekt. Gaat je kind zich zelfstandig omrollen? Zorg er dan altijd voor dat het in een box of op een vloerkleed. Zo houd je het veilig! Veel plezier met oefenen en geniet vooral van de bijzondere momenten samen met je baby.

 

 

 

Omrollen Omrollen