Het belang van bewegen voor je brein

Bewegend spelen en leren heeft een positief effect op de concentratie, prestaties en...

Kinderen spelen steeds minder buiten, met dank aan de mobiele telefoons, tablets, laptops en games. Ze zitten hiermee letterlijk stil op de bank of hun bed, zonder te bewegen. Terwijl bewegen juist zo belangrijk is voor de ontwikkeling van hun brein, sociale vaardigheden en motoriek. Ook maakt bewegen hen avontuurlijk.

Vast

Daarom wordt bewegen in de kinderopvang en het onderwijs steeds vaker een vast onderdeel van het dagelijkse programma. Dit gaat in de kinderopvang spelenderwijs en in het onderwijs is het veel meer dan de wekelijkse gymles. Denk bijvoorbeeld aan een rekenles buiten waar kinderen naar de antwoorden van de sommen rennen. Of aan korte beweegpauzes waarin alle kinderen de spieren losmaken.

 

Bewegend spelen en leren

Uit onderzoek is gebleken dat bewegend spelen en leren een positief effect heeft op de concentratie, prestaties en executieve functies (vaardigheden om denkprocessen- en gedrag te kunnen sturen, zie onze blog (https://www.pit-ko.nl/nw-26447-7-3758122/nieuws/wat_zijn_executieve_functies_en_wat_moet_je_ermee.html?page=0) hierover.

Door te bewegen gaat het bloed sneller stromen in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat er meer zuurstof bij de hersenen kan komen. Wanneer kinderen daarbij (kleine) uitdagingen krijgen, maken zij nieuwe verbindingen aan in de hersenen. Het brein wordt daardoor complexer en kan steeds grotere problemen oplossen door eerdere ervaringen.

 

Fitter

Daarnaast is bewegen natuurlijk ook gewoon goed voor de gezondheid, ook die van kinderen. De kans op overgewicht wordt veel kleiner en kinderen voelen zich fitter en sterker. Dus haal je kind van die bank of dat bed af en stuur hem of haar lekker naar buiten!

 

Meer weten over de invloed van spelen en bewegen op de ontwikkeling van het brein van kinderen? Kijk hier (https://www.youtube.com/watch?v=GUg-F8TlUHA) naar de aflevering van Klokhuis hierover met Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie.

 

Februari - jong en oud bewegend spelen en leren Februari - jong en oud bewegend spelen en leren