'Investeren in het jonge kind rendeert'

Een van de onderwerpen voor de Tweede Kamer verkiezingen op 17 maart a.s. is de toekomst van de....

Een van de onderwerpen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart is de toekomst van de kinderopvang en het basisonderwijs. Volgens Ad Vos, bestuurder van PIT, moet de kinderopvang net als het onderwijs een basisvoorziening worden voor alle kinderen van 0 tot 13 jaar.

PIT kinderopvang & onderwijs vindt dat kinderen ontwikkelrecht hebben. “Wij geloven erin dat wij, door kinderen alle kansen te geven zich te ontwikkelen, echt bijdragen aan een mooier leven van de kinderen en aan een betere wereld. Daar moet je zo vroeg mogelijk mee beginnen, in het belang van het kind, maar ook van de maatschappij. Geen investering rendeert meer dan een investering in de beste ontwikkelkansen van het jonge kind. Dat wordt keer op keer wetenschappelijk bewezen. ‘Leren’ in de zin van een brede ontplooiing van alle talenten op fysiek, motorisch, sociaal, emotioneel, cognitief en taal- en spraakgebied begint al direct bij de geboorte. Er is niets mooier dan ervoor te zorgen dat kinderen direct de beste ontwikkelkansen hebben. Met spelen, lerend spelen en spelend leren en leren in een doorlopende ontwikkellijn.”

Maatschappelijk

Daarom heeft PIT gekozen voor integrale kindcentra waar verschillende professionals voor opvang, onderwijs, ontspanning, ondersteuning en opvoeding in één team samenwerken aan de optimale ontwikkeling van kinderen van 0 tot 13 jaar. “Bijna zes jaar geleden hebben we een bestuurlijke fusie tussen de kinderopvang en het basisonderwijs gerealiseerd. Sindsdien lopen we aan tegen de verschillen in wet- en regelgeving van de twee betrokken ministeries, terwijl de kinderen en niet de regels het uitgangspunt moeten zijn.” PIT is lid van Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang die als standpunt heeft dat kinderopvang als basisvoorziening voor alle kinderen tot 13 jaar de leefbaarheid van de samenleving, nu en in de toekomst, bevordert. Met een publiek gefinancierde kinderopvang, het gelijktrekken van kinderopvang en basisonderwijs en het weghalen van de schotten tussen de ministeries kan de optimale ontwikkeling van ieder kind vooropstaan.

PIT is ook een van de initiatiefnemers van de recentelijk opgerichte Vereniging Netwerk Kindcentra (VNK): een vereniging van bestuurders van organisaties die kinderopvang en onderwijs vanuit één organisatie aanbieden en die de ontwikkeling en kwaliteit van dit geïntegreerde aanbod willen bevorderen. Ad Vos is bestuurslid van deze vereniging. Voor meer informatie: www.netwerkkindcentra.nl
 

Bestuurder Ad Vos Bestuurder Ad Vos