Hoe help je je kind een sport te kiezen?

Kinderen zijn verschillend, ook in welke sport bij hen past

Het ene kind rent al rond met een bal zodra hij of zij kan lopen, het andere kind wil vooral buiten stoepkrijten. Spelend bewegen is iets wat kinderen elke dag doen. Beweging is goed voor de ontwikkeling van je kind. Voor alle kinderen geldt: voorkom veel stilzitten. Een sportvereniging kan hierbij helpen. Maar hoe kiest je kind een geschikte sport? 

Plezier

Alles begint bij met elkaar ontdekken waar je kind plezier uit haalt. Samen naar buiten gaan met een bal biedt bijvoorbeeld al heel veel mogelijkheden (schoppen, mikken, gooien). Buiten kan je kind ook klimmen, klauteren, dansen, fietsen... Het belangrijkste is dat jullie samen plezier hebben, waarbij je dan vaak al vlot ziet waar hij of zij vrolijk van wordt en de voorkeur aan geeft.  

Proberen

Tot je kind zo’n 4 jaar is, is het advies dat je peuter dagelijks drie uur met verschillende activiteiten verspreid over de dag actief beweegt. Vanaf 4 jaar komen daar drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten bij. Voor kleuters is er ‘kaboutersport’. Dit is een prettige manier om je kleuter diverse sporten te laten ervaren op een vast tijdstip voor een bepaalde periode. Om uit te proberen wat bij je kind past, biedt vrijwel elke sportvereniging een mogelijkheid om gratis proeflessen te nemen. Ook zijn er sportstimuleringsorganisaties die laagdrempelige sportactiviteiten aanbieden in de buurt. Dit zijn bijvoorbeeld Hi5Ambacht, Toppie Zwijndrecht, het ABC team in Alblasserdam en Facet Ridderkerk.  

Hartenlust

Kinderen zijn verschillend in wat voor soort sport bij hen past. Sport je kind bijvoorbeeld liever samen of alleen? Wat vindt je kind van een sport waarbij veel fysiek contact is? Heeft je kind altijd heel veel energie? Dan is het handig om een sport te kiezen waarbij hij of zij veel in beweging is, zoals voetbal of hockey. Wat ook kan meespelen, is welke sport de vriendjes en vriendinnetjes van je kind beoefenen. Vindt je kind het lastig om in groepsverband een sport te doen om sociaal-emotionele redenen of door motorische beperkingen? Dan zijn er mogelijkheden zoals Club Extra. Daar kan je kind in kleinere groepjes met specifieke begeleiding en aandacht naar hartenlust bewegen.  

Succes met jullie ontdekkingstocht naar een leven lang met plezier bewegen! 

 

 

Augustus 2022 - kinderen en sportdromen Augustus 2022 - kinderen en sportdromen