Hoe voed je je kind op met weinig geld? (1)

Rondkomen van weinig geld: helaas zijn er veel gezinnen die hiermee te maken hebben.

Ook gezinnen die voorheen prima konden rondkomen moeten tegenwoordig op hun uitgaven letten, maar waar begin je? In deze en de volgende blog lees je er meer over.

Wanneer je als gezin weinig geld te besteden hebt, heeft dit op veel zaken invloed. Er zijn dingen die je niet meer structureel kunt doen, je kunt je kind(eren) niet meer (gelijk) alles geven en aan alles meedoen wordt ook lastig. Aan de andere kant kan het er juist voor zorgen dat jullie samen creatieve oplossingen bedenken waarvoor geen of minder geld nodig is.

Als je weinig inkomsten hebt, kan de gemeente je soms helpen met bijzondere subsidies. Meer informatie hierover vind je op de website van je gemeente. Ook zijn er instanties die bijdragen aan de kosten voor het meedoen aan sport of culturele activiteiten. Zo kun je bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur terecht voor de contributie van de sportclub of muziekschool en Stichting Leergeld kan helpen met het regelen van een nieuwe laptop of fiets. Voor vragen of zorgen over geld en opvoeding kun je ook terecht bij de Oudertelefoon (https://www.oudertelefoon.nl/) en bij het Centrum voor Jeugd en Gezin in jouw regio.

Hoe leer je je kind omgaan met weinig geld?

Als je als ouder zelf weinig geld te besteden hebt, is het soms moeilijk om over geldzaken te praten met je kind. Toch is het belangrijk om dit te doen. Je leert je kind dat er niet meer geld uitgegeven kan worden dan dat er binnenkomt. Dan moet je soms keuzes maken, of iets wel of niet kan. Dat kan bij jullie anders zijn dan bij vriendjes of vriendinnetjes thuis. Je kind kan hierdoor boos of teleurgesteld zijn. Praat hier open over met je kind. Wanneer je kind ouder wordt, is meedoen met de mode of trends soms heel belangrijk. Dat kan niet altijd als er niet genoeg geld is. Het is prettig dat je kind dit gewoon kan vertellen aan vrienden of vriendinnen.

‘Sowieso kletsen we veel te weinig over geld met kinderen. Financiële opvoeding klinkt direct beladen, maar het komt erop neer dat je je kind leert keuzes te maken. Waar willen ze voor sparen? Vaak beginnen we pas over geld als het misgaat.’ Annelou van Noort, schrijfster en zakgeldexpert.

Geef zelf het goede voorbeeld. Leg uit hoe jij probeert rond te komen, bijvoorbeeld door goedkope boodschappen te doen, of door minder of minder dure kleren te kopen. Spaar jij zelf voor grotere dingen of uitjes? Vertel je kind hoe je dat doet. Kinderen die op jonge leeftijd leren hoe ze met geld om moeten gaan, krijgen later minder vaak financiële problemen. Aan jou als ouder de taak om je kind voor te bereiden op financiële zelfstandigheid.

‘Ik zie de supermarkt altijd als een echte gelduniversiteit, waar ze veel kunnen leren. Neem de tijd en leg uit dat je van die dure koekjes maar één pak kunt kopen en van de goedkopere twee.’ Annelou van Noort, schrijfster en zakgeldexpert.

 

Hoe leer je je kind sparen?

De eerste kennismaking met geld is vaak via zakgeld. Met zakgeld leert je kind omgaan met een beperkt budget, in een bepaalde periode rond te komen en de waarde van geld kennen. Dat is belangrijk voor later, want dan moet je kind zijn of haar wensen ook kunnen afstemmen op zijn of haar portemonnee. Er is een verschil tussen wat echt nodig is en wat je als kind graag wil hebben. Niet alles kan, je moet keuzes maken want op = op.

Het is belangrijk voor de financiële opvoeding dat je kind oefent met sparen voor duurdere dingen die je niet direct kunt kopen. Grotere uitgaven moet hij of zij later ook plannen. Je kunt je kind leren om hiervoor geld opzij te zetten. Ook kun je je kind leren dat het nodig is om geld achter de hand te houden voor onvoorziene situaties.

 

Rondkomen met minder budget vraagt om creatieve en bewuste keuzes. In de volgende blog geven we je een aantal handige tips.

 

Kind opvoeden Kind opvoeden