Hoe voed je je kind op met weinig geld? (2)

Onze vorige blog  (https://www.pit-ko.nl/nw-26447-7-4194519/nieuws/hoe_voed_je_je_kind_op_met_weinig_geld_1.html)ging onder andere over de gevolgen van rond moeten komen met weinig geld en hoe je je kind kunt leren sparen. Deze blog gaat over het maken van keuzes. 

Creatieve en bewuste keuzes 

Als ouder wil je je kind het beste geven, maar het beste is niet hetzelfde als het duurste. Door prijsbewuster te kiezen lukt het soms om het uitgespaarde geld opzij te zetten voor een extra uitstapje of iets anders leuks. Maar hoe doe je dat? Enkele tips: 

- Nieuw kopen is echt niet altijd nodig. Tweedehands spullen zijn vaak in prima staat en een stuk goedkoper. Bekende opties om tweedehands spullen te kopen zijn Marktplaats, Vinted en Facebook. Maar denk ook eens aan een kringloopwinkel of rommelmarkt. Zelf kun je ook ongebruikt speelgoed of kleding waar je kind is uitgegroeid verkopen. 

- Is het kopen van tweedehands spullen geen optie voor jou, kies dan voor kwaliteitskleding die langer meegaat en je zo door kunt geven aan een broertje of zusje en/of kunt doorverkopen. Vaak zijn er uitverkoopmomenten in (web)winkels die je kunt benutten. Soms kan een fonds of stichting helpen, zoals Stichting Babyspullen. 

- Zorg ervoor dat kleding op maat, gewassen en heel is. Dit staat niet allen verzorgder, kleding gaat zo ook langer mee. 

- Maak voordat je naar de winkels gaat een (boodschappen)lijstje en koop alleen de dingen die hierop staan. 

- Vraagt je kind vaak om nieuw speelgoed in de winkel? Je antwoord ‘Zullen we dat straks thuis op je verlanglijstje zetten?’ werkt meestal goed. 

- Rouleer thuis het speelgoed. Stop speelgoed waar even minder mee wordt gespeeld in een doos en herintroduceer dat op een later moment. Zo blijft het leuk! 

- Bedenk tijdig wat je kind in de groep wil trakteren. Jonge kinderen zijn vaak blij met een simpele traktatie zoals een hondje gemaakt van een banaan. Is je kind wat ouder, laat hem of haar zelf meedenken over en helpen bij het maken van de traktatie. Vaak geeft de aankleding van een traktatie het ‘wow-’effect bij kinderen, dus maak een feestje van de traktatie zelf of van de doos of mand waarmee deze wordt uitgedeeld. Bijvoorbeeld met stukjes lint, gekleurd papier, confetti uit een perforator en ballonnen. 

- Kinderfeestjes hoeven niet duur te zijn. Als het lekker weer is kun je bijvoorbeeld pannenkoeken bakken en buiten picknicken, naar de kinderboerderij gaan of een speurtocht uitzetten in het park of door je wijk. Met slecht weer kun je je woonkamer in een thuisbioscoop omtoveren met popcorn of lekker aan de slag gaan in de keuken en samen je eigen baksels maken, versieren en opeten. Mmm!  

- Kapper nodig? Informeer in je omgeving of iemand een handige doe-het-zelf-kapper kent. Of ga zelf het avontuur aan… 

- Wil je kind een huisdier?  (https://www.pit-ko.nl/nw-26447-7-3738197/nieuws/mijn_kind_wil_een_huisdier.html?page=0)Hoe lief, leuk en gezellig ook, huisdieren kunnen grote kostenposten zijn. Ga met je kind in gesprek en maak samen de afweging. Kijk of je naar de kinderboerderij kunt, of je iemand kunt helpen met het oppassen op zijn of haar huisdier of dat je de hond van de buren regelmatig mag uitlaten. Toch een eigen huisdier? Begin dan met een klein diertje en bekijk of je kind het na een tijdje nog leuk vindt om dit te verzorgen en aandacht te geven. 

 

Ondersteuning 

PIT heeft op de verschillende kindcentra elk jaar acties om anderen te ondersteunen en zo een hart onder de riem te steken. Op kindcentrum De Tweestroom is een voedselkast zodat het hele jaar door levensmiddelen verzameld en gedeeld kunnen worden. Kindcentrum De Rank heeft een deelkast om ouders de mogelijkheid te geven verschillende levensmiddelen, materialen en producten te delen. 

 

 

MicrosoftTeams-image MicrosoftTeams-image