Een onrustige baby

Bij 90% van de huilbaby’s wordt geen oorzaak gevonden

 

Baby’s en huilen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het huilen neemt de eerste weken na de geboorte toe, tot je baby 6 tot 8 weken oud is. Daarna neemt het huilen vanzelf weer af. In sommige gevallen gebeurt dit niet en ontwikkelt je baby zich tot ‘huilbaby’. Een huilbaby heeft  een grote impact op de ouders. Als ouder heb je vaak van alles geprobeerd om je baby tot bedaren te brengen en als dat niet lukt voel je je  machteloos.

 

Wanneer is je baby, een huilbaby?

Pasgeborenen huilen veel en dat is normaal. Wanneer een baby van minimaal drie weken, drie dagen en drie uur per dag huilt, spreken we van een huilbaby. Dit in vergelijking met een ‘normale’ baby die ongeveer 1,5 uur per dag huilt.


Hoe weet je dat jouw baby een huilbaby is?

Je baby huilt niet alleen, maar ‘krijst’ ook veel. Baby’s huilen vaak om aan te geven wat zij willen, zij gebruiken dit als communicatie. Bij huilbaby’s gebeurt dat niet. Die huilen en zijn moeilijk te troosten als ze overstuur zijn.

Huilbaby’s zijn actief en bewegelijk. Ze hebben vaak hoofdpijn en leunen dan ergens tegenaan om de pijn te verlichten. Ze schrikken snel en zijn snel afgeleid. Let op met veranderingen, want daar kan je baby niet goed tegen.

 

Oorzaken

De oorzaken voor het vele huilen kunnen zeer verschillend zijn. Bij 90% wordt er geen oorzaak gezonden. De meeste baby’s groeien er overheen. Het huilen kan een gevolg zijn van een problematische zwangerschap of bevalling. Stress is een belangrijke factor waardoor een baby gaat huilen. Deze stress kan veroorzaakt worden door teveel licht, pijn en prikkels na de bevalling. Kinderen met een lichamelijke of geestelijke stoornis zijn vaker huilbaby’s. Autisme, allergieën, onrijpe darmen en reflux, zorgen voor een toenemende huilgehalte. Mocht je twijfelen of je kind wel of geen huilbaby is, dan kan je terecht bij de huilpoli.

 

Wat kun je doen?

Je kunt helaas niet voorkomen dat jouw baby een huilbaby wordt. Het is vaak een combinatie van factoren. Gelukkig kan je wel een aantal dingen doen die het vele huilen van je baby verminderen of op lange termijn zelfs verhelpen :

- Vermijd te veel stress;
- Houd bij wanneer je baby huilt, hierdoor krijg je wellicht meer inzicht in de oorzaak;
- Schakel hulp in. Vraag familie om hulp of klop aan bij het CJG, de huilpoli of andere hulpinstanties;
- Blijf troosten, probeer verschillende aanpakken uit, maar wissel niet te snel;
- Negeer het huilen niet;
- Probeer een babymassage. Dat kan ontspannend zijn voor jou en je baby.

Ook onze pedagogisch medewerkers kunnen je voorzien van tips of doorverwijzen naar hulpinstanties. Ga vooral met hen in gesprek!

Een onrustige baby Een onrustige baby