Veiligheid
Vertrouwenspersoon & Aandachtfunctionaris
Binnen PIT kinderopvang & onderwijs hechten wij veel waarde aan een veilige en respectvolle omgeving voor iedereen: kinderen, ouders en medewerkers. Toch kan het voorkomen dat u of jij ergens mee zit en daar niet gemakkelijk met iemand binnen de organisatie over kunt of wilt praten.
In dergelijke situaties is het mogelijk om contact op te nemen met een externe vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon is onafhankelijk en neutraal en biedt een veilige omgeving waarin ouders en medewerkers hun zorgen, problemen of klachten kunnen uiten.
De vertrouwenspersoon luistert en denkt mee, biedt ondersteuning bij het verhelderen van de situatie en het in kaart brengen van de mogelijke vervolgstappen. Verder kan de vertrouwenspersoon ondersteunen bij het meegaan naar gesprekken of het indienen van een klacht.
De vertrouwenspersoon kan benaderd worden door medewerkers en ouders wanneer er sprake is van pesten, intimidatie, discriminatie, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, agressie & geweld en integriteitsschendingen.
Voor ondersteuning kan contact worden opgenomen met de externe vertrouwenspersoon. Dit kan telefonisch via 070 260 00 32 of per e-mail via info@cvp-plus.nl. Ook kan er direct contact worden opgenomen met een vertrouwenspersoon naar keuze: anjo@cvp-plus.nl of arno@cvp-plus.nl
PIT neemt de aanpak van kindermishandeling zeer serieus. Op onze kindcentra kunnen we te maken krijgen met kinderen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld en kindermishandeling. Dat brengt altijd schrik en zorgen met zich mee. Daarom maken onze kindcentra gebruik van de ‘Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’. Vanaf 1 juli 2013 zijn alle beroepskrachten op onze kindcentra wettelijk verplicht deze meldcode te gebruiken bij signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling.
De meldcode beschrijft wat onze professionals moeten doen bij een vermoeden van geweld of mishandeling. Om dit zorgvuldig te laten gebeuren, werken we volgens een stappenplan:
Uiteraard is ons streven dat we elke stap bepreken met de ouder(s) van het kind. Bij ernstige situaties is het echter ook mogelijk om hiervan af te zien, op dat moment staat het belang van het elk kind op de eerste plaats.
Een verplichte meldcode is iets anders dan een meldplicht. Bij een meldplicht moet de professional zijn vermoeden van geweld of mishandeling melden bij andere instanties. Die verplichting bestaat niet bij een meldcode. De beslissing om een vermoeden van huiselijk geweld of mishandeling wel of niet te melden, neemt de professional. Het stappenplan van de meldcode biedt houvast bij die afweging. Lees hier meer over de Wet meldcode.
Onze organisatie neemt zaken zoals deze heel serieus. Naast de wettelijke verplichting is er op elk kindcentrum een directe aandachtfunctionaris en op PIT-niveau is er een indirecte vertrouwenspersoon. Deze functie heeft PIT ingesteld om aandacht voor deze situaties blijvend te verankeren bij alle PIT’ers, waar ook in de organisatie. De directe aandachtfunctionaris is de intern begeleider op elk kindcentrum. Deze deskundige is direct betrokken met de ondersteuning van en de zorg voor alle kinderen. De intern begeleider adviseert en begeleidt de collega’s bij gesprekken en signaleert en coördineert volgens de Meldcode.